Bilgisayarınız ve kablosuz ağınız için yapılabilecek birbirinden kolay 5 'Hack' işlemi

Tek bir kuruş bile harcamadan, bilgisayarınızın işlemcisinin hızını artırabilir, grafik kartınızın performansını yükseltebilir,Kablosuz ağınızın menzilini artırabilir ya da eski modeminize (Router), oldukça kapsamlı özellikler ekleyebilirsiniz. Peki nasıl?

OverclockingBilgisayarınızın işlemcisini (CPU) ve ekran kartını hızlandırabilir, kablosuz modeminize (Router) yeni özellikler ekleyebilir, yerel ağınızın menzilini genişletebilir ve bilgisayarınızın güç tüketimini düşürerek, daha verimli bir bilgisayar sahibi olabilirsiniz.

Bilgisayarınızın temel özelliklerini geliştirmek ve 'Hack' yapmak, artık sadece bilgisayardan çok iyi anlayan kişilerin yaptığı, zor bir işlem değil. Günümüzde, oldukça yaygınlaşan ve her yerde kolayca bulunabilen bir sürü icat, her zaman rahatlıkla ulaşabileceğiniz ve tamamen ücretsiz bilgiler sayesinde, bir tornavidası olan herkes elektronik aletlerinde birkaç küçük değişiklik yapabiliyor. 'Hacklemek' kelimesi genelde, her ne kadar olumsuz bir faaliyeti tanımlıyor gibi düşünülse de, aslında bu kelime kendi işinizi kendi başınıza halledebilmek manasına gelen bir kelimedir. 'Hacklemek' kelimesi, zaten sahibi olduğunuz ürünlerden daha fazla fonksiyonellik elde edebilmek için cüzdanınızı açmak yerine, internet tarayıcınızı açmak manasına gelir.

Tek bir kuruş bile harcamadan, bilgisayarınızın işlemcisinin hızını artırabilir, grafik kartınızın performansını yükseltebilir,Kablosuz ağınızın menzilini artırabilir ya da eski modeminize (Router), oldukça kapsamlı özellikler ekleyebilirsiniz. Hatta bilgisayarınızın işlemcisinin hızını, sanki güç tasarrufu modunda çalışıyormuş gibi daha yavaş çalışması için ayarlayarak, sürekli artan enerji maliyetlerinizi daha makul seviyelere düşürebilirsiniz.

Elektronik aletlerinizin size sunduğundan daha fazlasını almak istiyorsanız, siz de internette biraz araştırma yaparak sadece bilgisayarınız için değil, ayrıca taşınabilir aletleriniz için de bazı geliştirme 'Hack' işlemlerini bulup uygulayabilirsiniz.

Sisteminizin işlemcisine (CPU) 'Hız Aşırtma' (Overclock) işlemi yapın

Zorluk Derecesi: Orta

Uygulama Süresi: 10 dakika ila tüm bir öğleden sonra arasında değişebilir

CPU OverclockBiraz çaba gösterirseniz, sisteminizin çalışma hızını yüzde 10 veya daha fazla oranlarda artırabilirsiniz. İşlemcilerin birçoğu, genelde saat hızları olabilecek maksimum ayarların, daha altındaki değerlere ayarlanmış halde satılır ve genellikle, bu hızları artırmak için hepsinde kullanılabilecek bir yöntem bulunur. Bilgisayarınıza 'Hız Aşırtma' (Overclock) yapmak, sanıldığı kadar çok tehlikeli ya da zor bir işlem değildir. Fakat bu işlemin, garantinizi tamamen geçersiz kılacağı kesindir.

Hazır (bütün) halde satılan bilgisayarların bazılarında 'Hız Aşırtma' işlemi yapılabilir. Fakat bazı bilgisayarlarda, bu işlemin uygulanmasına imkan yoktur. Siz de kendi bilgisayarınızın, 'Hız Aşırtma' işlemi için uygun olup olmadığını deneyebilirsiniz. Eğer bilgisayarınız 'Hız Aşırtma' işlemi için destek sağlıyorsa, bilgisayarınızın performansını dakikalar içinde, kayda değer miktarlarda artırabilirsiniz. Fakat en iyi performansı ve en iyi dengeyi elde edebilmek için, tüm bir öğleden sonranızı farklı ayarlar deneyerek geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

'Hız Aşırtma' işlemine, bilgi toplayarak başlayın. Bilgisayarınızda bulunan ana kartın modelini kontrol edin. Eğer elinizde yoksa, internetten ana kartın kullanım kılavuzunu indirin. Ana kartın BIOS ayarlarını, en son sürümüne güncelleyin. Anakartınızı üreten firma muhtemelen size, 'Hız Aşırtma' işleminde kullanabileceğiniz ve Windows'un içinde çalışabilen bir uygulama sunar. Eğer bu yöntemi kullanarak 'Hız Aşırtma' işlemini yaparsanız, bu uygulama bilgisayarınızı her açtığınızda Windows içinde çalışmak isteyebilir. Bu yönteme alternatif olarak, gerekli ayarları direkt olarak BIOS içinden değiştirebilirsiniz. Bu yaklaşım sayesinde, başka bir ayar değişikliği yapana kadar sisteminizin sürekli aynı ayarlarda kalması sağlanmış olur.

Bir sonraki adımda ise, eğer uyguladığınız geliştirmeler sisteminizin dengesiz olmasına (Uygulamaların çökmesi, bilgisayarınızın donması ya da kendini kapatması gibi belirtiler) yol açarsa, BIOS'a nasıl girilebileceğini ve sisteminizi nasıl varsayılan ayarlara tekrar döndürebileceğinizi anlamanız gerekir. Genelde BIOS ayarlarına girebilmeniz için, sisteminiz açılırken 'Delete' ya da 'F1' tuşunu basılı tutmanız gerekir. Bilgisayarınız açılırken öne gelen ekranlarda da, bu konuyla ilgili bilgi görülebilir. Fakat ana kartınıza 'Reset' atmak, bir 'Jumper' düğmesinin değiştirilmesini ya da ana kart üzerindeki bir düğmeye basılmasını gerektirebilir. İşler kötü gittiğinde kullanacağınız bu kaçış yolunun, tam olarak nasıl işlediğini öğrenmeden 'Hız Aşırtma' (Overclock) işlemine geçmeyin. Aksi takdirde, BIOS ayarlarına tekrar nasıl dönebileceğinizi bilmeden, bilgisayarınızı kilitleyebilirsiniz.

Daha sonra, işlemcinizin modelini internette biraz araştırın. İşlemcinizin parça numarasını, BIOS'un içindeki listede ayrıntılı olarak görebilirsiniz. Ve işlemcinizin, düzgün bir şekilde çalışabileceği sıcaklık aralığını bir kenara kaydedin. Başaralı bir 'Hız Aşırtma' (Overclock) işlemi yapılabilmesi için, performans ve sıcaklık arasında bir uyum sağlanmasını gerekir. Eğer işlemciniz gereğinden fazla ısınırsa, bilgisayarınız kesinlikle sürekli olarak çökecektir. Bu aşamaları uygularken, işlemcinizin BIOS içindeki sıcaklık değerini de bir kenara not almayı unutmayın.

Bazen BIOS, sizin yerinize işlemcinize, bir 'AI' (Artificial Intelligence/ Yapay Zeka) modu kullanarak, dinamik olarak 'Hız Aşırtma' işlemini uygulayabilir. Eğer böyle bir seçeneğiniz varsa, tek yapmanız gereken bu seçeneği kullanmaktır. Fakat genel olarak 'Hız Aşırtma' işlemi yapılırken,'FSB' (Front Side Bus) hızında yapılan küçük değişikliklerle, işlemcinizin hızının artması sağlanır. BIOS ayarları içindeyken bu FSB hızı değerlerini, her seferinde 5 ila 10 MHz'lik artışlar yaparak yükseltip, değişiklikleri kaydedip, bilgisayarınızı baştan başlatmalısınız.

Eğer bilgisayarınız tamamen açılıp, Windows sorunsuz bir şekilde çalışmaya başlamazsa, BIOS ayarlarına geri dönerek, tekrar bir önceki ayarlarınızı aktif hale getirmelisiniz. Eğer bilgisayarınız, sorunsuz bir şekilde açılıp, Windows düzgün bir şekilde çalışırsa, bilgisayarınızı baştan başlatıp, BIOS ayarlarına tekrar girip, 'FSB' hızında küçük artışlar yapmaya devam etmelisiniz. Birkaç defa hız değerlerinde artış yaptıktan sonra, bilgisayarınızı açıp 'Prime95' uygulamasını başlatarak, yarım saat süreyle işlemcinize biraz egzersiz yaptırmalısınız. Sürekli rastgele numaralar oluşturan bu yazılım, bilgisayarınızın işlemcisini zorlarken sisteminizde hiçbir problem olmaz ve dengesini korursa, BIOS ayarlarına tekrar dönerek 'FSB' hızının değerlerini, yavaş bir şekilde artırmaya devam edebilirsiniz.

Eğer performans problemleri ve bilgisayar çökme sorunları yaşamaya başlarsanız ya da işlemciniz çok fazla ısınmaya başlarsa, bu sefer dengeli bir ayar sistemi bulana kadar, 'FSB' hız değerlerini düşürmeye başlamalısınız. İşlemcinizi sürekli soğuk tutabilmek için, işlemcinizin üstünde bulunan soğutucuyu, daha iyi bir soğutucuyla değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Daha iyi bir soğutucu kullanmak, bilgisayarınızın hızını biraz daha artırma şansı sunar.

Ekran kartınıza 'Hız Aşırtma' (Overclock) işlemi yapın

Zorluk Derecesi: Kolay

Uygulama Süresi: 60 dakika

Ekrankartı OverclockATI ve nVidia firmalarının her ikisi de, bazı en son model ekran kartlarına 'Hız Aşırtma' işlemi uygulamanız için, size ücretsiz araçlar sunar. Bu uygulama, hiçbir BIOS ayarı değişikliği yapmanızı gerektirmez ve sisteminiz grafik performansını, kayda değer ölçülerde artırır. Bu kazanılan hız artışı sayesinde, oyun oynamayı seven kişiler çok daha kusursuz video görüntüleri elde edebilir. Bu işleme başlamadan önce, ekran kartınızın en son çıkan sürücüsünü yüklemeyi unutmayın.

nVidia marka ekran kartları için, nVidia'nın 'Denetim Masası' (Control Panel) içindeki 'Performans' (Performance) bölümünde, 'Aygıt Ayarları' (Device Settings) seçeneğine girmelisiniz. 'GPU' seçeneğine tıkladıktan sonra 'Özel' (Custom) seçeneğini seçerek, burada bulunan kayan çubuğun yardımıyla, ekran kartının saat ayarlarını değiştirebilirsiniz. Her ayar değişikliğinden sonra, bir problem olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

ATI marka ekran kartları için, 'Catalyst Denetim Masası' (Catalyst Control Panel) açıp, 'Aşırı Hız' (bölümünde bulunan 'Otomatik Ayarlama' (Auto-Tune) seçeneğine tıklamalısınız. Bu seçenek, kademe kademe saat hızını artırarak, her artırım işleminden sonra sistemi kontrol eder. Eğer bir dengesizlik ya da problemi fark ederse, bir önce ayarlara geri dönerek problemi düzeltir.

Bilgisayarınıza 'Hız Azaltma' (Underclock) işlemini uygulayarak enerji tasarrufu yapın

Zorluk Derecesi: Kolay

Uygulama Süresi: 20 dakika

Herkes hiçbir ekstra ücret ödemeden, bilgisayarından daha iyi bir performans almaktan hoşlanır. Fakat iki büyük ve önemli BIOS FSB Overclockavantajından dolayı, sisteminize 'Hız Azaltma' (Underclock) işlemini uygulamak ta, oldukça iyi bir fikir olarak öne çıkabilir. Bu iki avantaj, enerji tasarrufu sağlamak ve sisteminizin sıcaklığını düşürmektir. Tabi ki sağlanan bu enerji tasarrufu, pek kayda değer miktarlarda olmaz. Fakat herkes bu işlemi uyguluyor olsaydı, o zaman gerçekten büyük bir fark ortaya çıkardı. Ayrıca, daha sessiz sistemlerin tercih edilebileceği, ev sinema sistemlerinin bulunduğu yerlerde kullanmak için, bir bilgisayara 'Hız Azaltma' (Underclock) işlemi uygulanabilir. Daha yavaş bir işlemcinizin olması, işlemcinin daha az ısınacağı anlamına gelir ve bu da, fanların daha sessiz bir şekilde çalışmasını sağlar.

Bir sisteme 'Hız Azaltma' (Underclock) işlemini uygulamak için, az önce anlatılmış olan 'Hız Aşırtma' (Overclock) işleminde uygulanan yöntemleri takip edebilirsiniz. Fakat bu sefer farklı olarak, 'FSB' hızı değerlerini artırmak yerine, her adımda yavaş yavaş bu değerleri düşürmelisiniz. Ya da Windows'un 'Denetim Masası' (Control Panel) içinde bulunan, 'Güç Seçenekleri' (Power Options) paneline girerek, gelişmiş ayarları değiştirebilirsiniz. 'İşlemci Güç Yönetimi' (Processor power management) seçeneğini açıp, işlemcinin maksimum ve minimum güç durumlarına tıklayıp, buradaki değerleri değiştirebilirsiniz. Bu değerleri, yüzde 5 ve yüzde 100 olarak ayarlarsanız, gerektiği zamanlarda işlemcinizin hızlanıp gereken işi karşılayabilmesini sağlayabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızı, e-postalarınızı kontrol etmek, internette sörf yapmak gibi daha basit işlemler için kullanıyorsanız, daha düşük bir maksimum değeri belirleyerek, işlemcinizin sürekli düşük hızlarda çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bir anteneklentisi kullanarak kablosuz ağınızın menzilini artırın

Zorluk Derecesi: Kolay

Uygulama Süresi: 45 dakika

Kablosuz sisteminizin anteni etrafına basit, pasif ve parabolik şekilli bir yansıtıcı koymak, sinyali istediğiniz yöne doğru odaklanmanıza yardımcı olabilir. Bu sayede kablosuz ağınızın menzili, çok daha fazla artabilir ve hatta bu eklentiyle, ağınızın güvenliğini bile artırabilirsiniz.

Doğru anten şeklinin hangisi olduğunu anlayabilmenize yardımcı olması için, Parabola Calculator uygulamasını indirin. Çap ölçüsünü ve derinlik ölçüsünü girerek, uygulamanın modeminizin anteninin fiziksel olarak destekleyebileceği maksimum yansıtıcı boyutlarını sunmasını sağlayın. Bu yazılım, kareli kağıda çizebilmeniz için uygun bir yapıda olan, noktalardan oluşan bir tablo oluşturacaktır. Ortaya çıkan bu parabol şeklinin iç kısmını kesip çıkararak, aynen bu şekil ölçülerinde iki parça karton şablon kesin. Bu karton şablonları kullanarak, aynı şekli bu sefer pürüzsüz bir metal malzeme kullanarak kesin. Bu metal parça, sizin yansıtıcınız olarak görev yapacaktır. Metal parçayı, uygulamanın belirttiği yerlerden bir 'U' şeklinde bükün ve daha sonra yapıştırıcı kullanarak, parçayı yerine sabitleyin. Uygulamanın belirttiği merkezi noktalara küçük delikler açarak, yansıtıcı sisteminizi tamamlayın.

Kablosuz Modeminize gelişmiş özellikler ekleyin

Zorluk Derecesi: Orta

Uygulama Süresi: 45 dakika

Kablosuz ağınız gittikçe genişliyor olabilir. Fakatbu, sizin yeni ağ donanımları satın almanız gerekliliğini ortaya çıkarmaz. Kablosuz ağınız genişlerken, üçüncü parti aygıt yazılımları kullanarak, elinizdeki kablosuz modeminize yeni özellikler ekleyebilir, yeni bir donanımın özelliklerine eş, hatta bazı durumlarda bu özellikleri bile aşan, yeni yetenekler kazandırabilirsiniz. Bu geliştirmeleri yaparak, cihazınızın anten gücünü artırabilir, daha büyük bir kablosuz alanını kapsaması için bir tekrarlayıcı ayarlayabilir, kablosuz ağınızın güvenliğini artırabilir, kablosuz trafiğini kablolu ağınızdan tamamen ayırabilir, bir VPN (Sanal Özel Ağ) kurabilir ve bunlardan daha fazlasını da yapabilirsiniz.

X-Wrt aygıt yazılımı; Asus, Buffalo, Linksys modemleri başta olmak üzere, birçok farklı markanın modemlerini destekliyor. (Sizin markanızı da, destekleyip desteklemediğini öğrenmek için internet sitelerindeki listeye bir göz atın. Eğer sizin markanız listede yoksa, internette modeminizin modeline uygun olan, başka bir aygıt yazılımı için araştırma yapabilirsiniz. Muhtemelen sizin markanız için de, farklı bir aygıt yazılımı bulunuyordur.)

Modeminizi, Ethernet kablosunu kullanarak direkt olarak bilgisayarınıza bağlayın ve modeminizin ayar sayfasına girin. Bu sayfada Modemsistem ayarları menülerini kontrol ederek, aygıt yazılımları için seçenekler olup olmadığını araştırın. Bu sayfada bulunan seçenekleri kullanarak, yeni aygıt yazılımı dosyanızı modeminize yükleyin. Bu güncelleme işlemi tamamlanmadan, kesinlikle modeminizi bilgisayarınızdan sökmeyin. Aksi takdirde modeminize kalıcı olarak zararlar verebilirsiniz. Bu işlem 15 dakika kadar sürebilir.

Güncelleme işlemi tamamlandıktan ve modeminiz baştan başladıktan sonra, internet tarayıcınızı kullanarak tekrar ayar sayfalarına girin. X-Wrtyazılımının ara yüzü, standart tasarımı değiştirerek size yeni bir şifre belirlemeniz için uyarı verir. Bundan sonra kablosuz bağlantınızı, yeniden başlayarak kurabilirsiniz. Fakat ayarlarla ilgili işlemleri, Ethernet kablosu üzerinden yapmak her zaman daha iyi sonuç verir.

Güncellenmiş aygıt yazılımı menülerinde, sırasıyla '' (Network), 'Gelişmiş Kablosuz Ayarlar' (Advanced Wireless Settings), 'Frekans Gücü' (Transmit Power) seçeneklerine tıklayarak, sinyal gücünüzü istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Burada bulunan değerleri yükselterek, sinyallerin daha uzak mesafelere ulaşmasını sağlayabilir, ya da düşürerek komşunuzun evine kadar ulaşmasını engelleyebilirsiniz. '' (Network), QoS menüleri altında, varsayılan hizmet kalitesi ayarlarını aktif hale getirerek, bazı programlara daha az öncelik tanıyabilir ve bundan dolayı da, acil işlemler için gerektiğinde olabilecek maksimum hızı kullanabilirsiniz. 'Grafikler' (Graphs) sekmesi altında, internet kullanımını ve diğer detayları gösteren, gerçek zamanlı grafikleri bulabilirsiniz. Her sayfada yaptığınız değişiklikleri, sağ alt köşede bulunan 'Değişiklikleri Kaydet' (Save Changes) seçeneğine tıklayarak kaydetmeyi unutmayın. Ayrıca bir güncelleme yapacağınız zaman, 'Değişiklikleri Uygula' (Apply Changes) seçeneğine tıklamalısınız. Eğer modeminizin orijinal aygıt yazılımına geri dönmek isterseniz, bu yazılımı modeminizin internet sitesinden indirerek, 'Sistem' (System), 'Yükseltme' (Upgrade) sayfasına yüklemeniz gerekir.

X-Wrt yazılımının modüler yapısı, belirli özellikler eklemenize ve çıkarmanıza izin verir. 'Sistem' (System), 'Paketler' (Packages) seçeneklerine tıklayarak, modeminize ekleyebileceğiniz yükseltme paketlerine bir göz atabilirsiniz. Bu paketleri yüklemek zorunda değilsiniz. Ayrıca bazı yüklenen paketler, bir daha geliştirme yapmanızı engelleyebilir.



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
02.10.2010